Участь громадськості (представників громадських організацій, громадських рад, депутатів  місцевих рад, громадян) у здійсненні контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації здійснюється шляхом проведення відповідних громадських слухань, громадської експертизи тощо.

Проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в частині забезпечення доступу запитувачів до публічної інформації здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976.

Представники громадськості мають можливість отримати інформацію з визначених ними питань щодо виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» (порядок організації доступу до інформації, системи реєстрації публічної інформації, засідань колегіальних органів тощо ) звернувшись  письмово до розпорядників інформації або безпосередньо до виконавчого комітету  Конотопської міської ради.

Після отримання та розгляду  наданої розпорядниками інформації, пропозиції громадськості оформлюються у вигляді протокольних доручень розпорядникам інформації, що враховуються при роботі з оприлюднення публічної інформації.