Більшість продовольчих товарів в області реалізуються за цінами нижчими, ніж в середньому по Україні на 0,5-12%
Про це у ході брифінгу повідомив заступник начальника головного управління економіки обласної державної адміністрації Олексій ОКСАНТЮК.
За його словами, в регіоні досягнуто нижчих, ніж у середньому по Україні, темпів зростання споживчих цін на продукти харчування та безалкогольні напої – 96,7% (по Україні – 97,8%) та найнижчого в державі загального індексу інфляції – 98,6% (по Україні – 99,7%).
«За даними моніторингу, ціни на 21 найменування основних продуктів харчування в області є нижчими, ніж в середньому в державі. До цього переліку входять: борошно, макаронні вироби, крупи, цукор, олія, свинина, сало, яйця курячі та овочі», – підкреслив посадовець.
Обласна влада вживає дієвих заходів для збереження стабільних цін на продукти харчування у рамках повноважень щодо державного регулювання цін, підкреслив Олексій Оксантюк.
Так, розпорядженням голови облдержадміністрації встановлено граничний рівень торговельних надбавок на основні продукти харчування (хліб, борошно, макаронні вироби, крупи, цукор, олію, молоко, сир м’який, сметану, масло вершкове, яйця, ковбасні вироби, м’ясо яловичини, свинини та птиці) у розмірі 10-15% до ціни виробника, граничний рівень рентабельності виробництва борошна та хліба простої рецептури в розмірі 5% та 7% (в залежності від виду борошна та хліба), граничний рівень рентабельності пакування (фасування) продовольчих
товарів (10%).
За 10 місяців поточного року в області проведено 717 ярмарково-виставкових заходів, на яких місцеві товаровиробники реалізовували продукти харчування за цінами на 15-20% нижчими від ринкових.
На продовольчих ринках області для постійної торгівлі безпосереднім товаровиробникам виділено 4605 місць або 25% від їх загальної кількості.