shvudka
Таке переконання у ході брифінгу висловила виконуюча обов’язки начальника управління охорони здоров’
я облдержадміністрації Надія ЛИСЕНКО

«Закон «Про екстрену медичну допомогу», що набрав чинності з 1 січня 2013 року, передбачає централізацію управління та фінансування екстреної медичної допомоги на обласному рівні. Такий підхід дозволить підвищити рівень екстреної медичної допомоги у відповідності до європейських стандартів, вирішити питання укомплектованості бригад лікарськими засобами», – підкреслила посадовець.

За її словами, структура системи екстреної медичної допомоги області збережена і включає Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і його структурні підрозділи: Сумську та Шосткинську станції екстреної (швидкої) медичної допомоги, 17 відділень екстреної (швидкої) медичної допомоги, 1 спеціалізовану психіатричну бригаду при Сумському обласному психоневрологічному диспансері, 45 пунктів постійного та тимчасового базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, з них 3 пункти тимчасового базування бригад в місті Суми та 42 – на базі сільських закладів охорони здоров’я в 17 районах області.

З метою підвищення оперативності швидкої допомоги Законом передбачено створення єдиної оперативно-диспетчерської служби Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з використанням сучасних телекомунікаційних мереж, програмних, технічних та інших засобів зв’язку в цілодобовому режимі роботи. Нині узгоджується питання щодо розміщення Єдиного диспетчерського центру на базі існуючих приміщень Сумської міської станції швидкої медичної допомоги.

Стаціонарні телефони підрозділів та єдиний телефонний номер виклику екстреної медичної допомоги наразі не змінилися – 103, а для жителів Сумського району – 1503. У перспективі – інтеграція до загальнодержавної системи виклику екстреної допомоги
за номером 112.

Виконуючий обов’язки головного лікаря Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віталій КОРНІЄНКО звернув увагу на норми Закону, які визначають обов’язок як звичайних громадян, так і медиків надавати невідкладну медичну допомогу. «Цей закон зобов’язує надавати домедичну допомогу рятувальників аварійних служб, пожежної охорони, працівників підрозділів міліції, фармацевтичних закладів, провідників пасажирських вагонів тощо», – зазначив фахівець.

Відповідно до Закону у разі потреби пацієнта, який перебуває у невідкладному стані, зобов’язаний прийняти та надати йому необхідну допомогу будь-який найближчий заклад охорони здоровя, незалежно від форми власності.

Для медичних працівників, які братимуть участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного чи природного характеру, законодавством передбачені соціальні пільги та гарантії.