За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації, Стратегія розвитку охорони здоров’я спрямована на виконання вимог Національного плану дій щодо впровадження економічних реформ на 2010-2014 роки та Програми «Заможне суспільство – конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

«Сьогодні в області здійснюється оптимізація мережі лікувальних закладів. У системі функціонує 5 самостійних центрів первинної медико-санітарної допомоги та 7 – у складі центральних районних лікарень (Білопільський, Липоводолинський, Путивльський, Краснопільський, Кролевецький, Великописарівський райони та м. Ромни).

Продовжується реорганізація закладів охорони здоров’я, які надають первинну медико-санітарну допомогу на засадах сімейної медицини. Функціонує 100 сімейних амбулаторій, 14 відділень сімейної медицини та 315 дільниць. В області працює 4065 лікарів та 11835 середніх медичних працівників.

З метою наближення вторинної допомоги до людей визначено 6 міст обласного підпорядкування для створення госпітальних округів (Суми, Ромни, Охтирка, Шостка, Конотоп, Глухів), зазначив посадовець.

«Ведеться робота щодо удосконалення матеріально-технічного забезпечення та лікувальнодіагностичного оснащення галузі. Так, у 2012 році на будівництві пологового будинку в місті Конотоп освоєно понад 21 мільйон гривень, нового лікарняного комплексу Охтирської ЦРЛ – понад 16 мільйонів гривень», – повідомив Петро Павлюк.

Згідно з урядовою постановою у минулому році місцевим бюджетам надано 34 мільйони гривень субвенції з державного бюджету на придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров’я області.

З початку року на Сумщині надається медична допомога населенню відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу». Відтепер підрозділи екстреної медичної допомоги функціонують у складі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і фінансуються з обласного бюджету. Загальне фінансування служби екстреної медичної допомоги на 2013 рік становить 66,3 мільйона гривень.

«На сьогодні заклади та підрозділи екстреної медичної допомоги області забезпечені стовідсотково лікарськими засобами та виробами медичного
призначення»,
– запевнив Петро Павлюк.