В день прав людини конотопські міндоходівці завітали до індустріально-педагогічного технікуму

8 грудня 2008 року Указом Президента було започатковано щорічне проведення Всеукраїнського тижня права в неділю, що включає 10 грудня – День прав людини,  який
відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю  ООН  у
1948 році Загальної декларації прав людини.

З цієї нагоди фахівці Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області завітали до Індустріально-педагогічному технікуму Конотопського інституту Сумського державного університету, щоб ознайомити викладачів та студентів з податковим законодавством.

Для підвищення рівня обізнаності майбутніх платників податків міндоходівці не лише прочитали лекцію, а й роздали брошури Міністерства доходів і зборів «Права та обов’язки платників податків та  контролюючих органів».

Адже дана коротенька збірка, виконана в якісній поліграфії та побудована на нормах Податкового Кодексу України, в доступній формі регламентує взаємовідносини, що виникають в процесі співпраці між тими, хто сплачує податки, і тими, хто контролює цей процес.

Ознайомлення молодого покоління з даною друкованою продукцією є актуальною і корисною справою, адже в ранньому віці вже потрібно розуміти, що існує закон, а разом з ним і необхідність його дотримуватися. Власне, донесення цієї інформації до свідомості молодих людей і є однією з основних функцій міндоходівців. Адже молодь складає майбутній потенціал країни. Тому вона має сприймати органи Міндоходів не як такі, яких слід боятись, а яким варто довіряти. Саме довіра, а не страх є фундаментом будь-яких стосунків, в тому числі і на рівні «держава-громадянин».

В Конотопському та Буринському районах РРО вже формують електронну стрічку

«Станом на 1 грудня 2013 року до Системи зберігання і збору даних від реєстраторів розрахункових операцій Міндоходів підключено 315 касових апаратів Конотопського району та 50 – Буринського» – про це повідомила Олена Дерев’янко, начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області під час засідання за «круглим столом» з представниками місцевих ЗМІ та сервісними центрами по обслуговуванню РРО.

Олена Валенитинівна наголосила, що в місті Буринь та його районі 100 % касових апаратів забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів Міндоходів. А в Конотопському районі – лише одне підприємство, а саме Українське ДП «Укрпошта» не переобладнало свої касові апарати у зв’язку з відсутністю коштів.

Начальник ОДПІ також  нагадала присутнім, що з 1 січня 2014 року згідно з Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» усі суб’єкти підприємництва, котрі використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні подавати до органів доходів і зборів електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Та звернула увагу на тому, що залишилося менше місяця, щоб всім користувачам РРО навчитися та звикнути до звітування в електронному вигляді, адже до 1 січня 2014 року штрафні санкції застосовуватись не будуть.

Олена Валентинівна зауважила, що касова стрічка робить процес звітування для власників реєстраторів розрахункових операцій максимально комфортним та зручним. При цьому, нововведення дозволяє відмовитись від паперової контрольної стрічки та зменшить кількість перевірок.

На прикінці зустрічі платникам було презентовано брошуру “Права та обов’язки платників податків та контролюючих органів”, розроблену Міністерством доходів і зборів України.

 

Податковий борг може призвести до втрати свідоцтва єдинника

Відповідно до підпункту 8 пункту 298.2.3 статті 298 глави 1 розділу ХIV Податкового кодексу України платник єдиного податку забов’язаний перейти на загальну систему оподаткування, якщо  на кожне перше число місяця протягом двох наступних кварталів у нього існує податковий борг. При цьому погашати свої борги перед бюджетом все дно доведеться, але вже на загальній системі оподаткування.

Збільшився розмір єдиного соціального внеску

У зв’язку з підвищенням з 1 грудня 2013 року розміру мінімальної заробітної плати з 1147 грн. до 1218 грн. підвищиться і розмір мінімального страхового внеску для фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування.

Розмір ЄСВ для фізичних осіб – спрощенців становить 34,7% від суми, що визначається такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої чинним законодавством. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Мінімальний страховий внесок для фізичної особи – «спрощенця» визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, тобто на 34,7%.

У січні-листопаді 2013 року розмір мінімальної заробітної  плати становив 1147 грн., а сума мінімального страхового внеску – 398,01 гривень. З 1 грудня 2013 року розмір мінімальної заробітної плати збільшиться до 1218 грн., а розмір мінімального страхового внеску в грудні – 422,65 гривень. 

Стратегічний план розвитку Міндоходів на 2013 – 2018 роки

Кабінет Міністрів України затвердив Стратегічний план розвитку Міністерства доходів і зборів на п’ять років. Цим документом визначено комплекс з  восьми стратегічних напрямів розвитку Міністерства, які деталізовані за конкретними стратегічними цілями, алгоритмами та строками їх виконання.

Місією Міндоходів є адміністрування податків, зборів, митних платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, надання послуг громадянам і бізнесу та, як результат, забезпечення наповнення дохідної частини бюджету, створення умов для розвитку підприємництва та міжнародної торгівлі.

А до принципів роботи Міндоходів належить:

– сприйняття громадян і бізнесу як партнерів, повага до них;

– довіра до громадян і бізнесу та переконаність, що більшість з них працює чесно;

– допомога тим, хто цього потребує, та викриття тих, хто порушує вимоги законодавства;

– створення умов для професійного зростання і розвитку працівників Міністерства;

– прагнення бути корисними суспільству.

Затверджено новий порядок заповнення документів на переказ коштів

Наказом Міністерством доходів і зборів України від 22.10.2013 №609 затверджено порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення помилково або надміру зарахованих коштів. Відповідний наказ набув чинності 26 листопада.

Новим порядком дещо змінено  механізм заповнення  поля № 3  платіжного документу. За новим порядком  в полі № 3 зазначається податковий номер платника. Тобто у разі здійснення перерахування  платником податку  за себе в цьому полі зазначається його власний  податковий номер. Сплата за кожним видом платежу та за кожним кодом виду сплати має оформлятися окремим документом на переказ.

Список кодів видів сплати також зазнав змін. Хоча найбільш використовувані коди не змінилися, до списку додано нові коди:

(128 та 160-161), що застосовуються при сплаті грошових зобов’язань, визначених за результатами перевірок;

(350-359) за митними платежами;

(054-057) погашення сум податкового боргу;

(017-019,139) надходження коштів від платників податків, щодо яких порушено справу про банкрутство.

При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

Сумські міндоходівці врятували українців від підробного одесського алкоголю

Працівники податкової міліції ГУ Міндоходів у Сумській області викрили підпільний цех із виробництва алкогольних напоїв. Про це повідомив Олександр Фролов, заступник начальника – начальник слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Сумській області.

У Роздільнянському районі Одеської області на території садівничого товариства сумські слідчі застали двох чоловіків, які розливали по пляшках отруйне спиртне. Лабораторні висновки згодом підтвердили, що цей напій становить загрозу для здоров’я людей. Незаконне виробництво здійснювалось в антисанітарних умовах шляхом змішування спирту з водою та додаванням есенцій. Виготовлена продукція розфасовувалася у пластикові та скляні пляшки і закорковувалася.

Готова продукція завозилася та збувались на території Сумської та інших областей України.

Осіб, які займалися перевозкою та збутом горілки, теж встановлено. Під час обшуку в Одеській області вилучено майже 4,5 тисячі закоркованих пляшок із готовою продукцією об’ємом майже 7 тисяч літрів, 750 літрів спиртової суміші,   1400 літрів спирту, а також 30 бочок із залишками рідини.

Крім того, у Сумах вилучено ще понад 70 літрів готової продукції та 107 тисяч гривень.

Загальна сума вилучених коштів та товарно-матеріальних цінностей становить майже півмільйона гривень.

 

Профілактика корупції в Конотопській ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області

«Корупція – це міжнародна проблема, яка охоплює усі держави. Не оминула корупція і нашу країну. Це явище негативно впливає на всі сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, соціальну та правову сфери, громадську свідомість, міжнародні відносини. Тож, Ми повинні зробити все можливе, щоб корумповані дії зникли назавжди» – з цих слів, які пролунали від начальника Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області Олени Дерев’янко, розпочалось навчання присвячене Міжнародному дню боротьби з корупцією.

Кожного місяця працівники Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області заслуховують лекції на корупційну тематику та вивчають ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» з метою попередження скоєння корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією серед міндоходівців.

Наступного дня, після навчання, всі працівники Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області пройшли тестування і отримали найвищі бали. А це  свідчить про те, що попереджувально-профілактичні заходи не пройшли дарма і кожен працівник знає про свої права та службові обов’язки.