ekonomika
19 лютого на зустрічі у Представництві Європейського Союзу в Україні, присвяченій започаткуванню реалізації грантових проектів, міський голова Дзед Василь Іванович був урочисто нагороджений свідоцтвом переможця конкурсу, оголошеного в рамках «Регіональної програми на підтримку демонстраційних проектів сталого розвитку міст у країнах сусідства» (СУДеП).

 

Так, 24 грудня 2014 року було підписано грантову угоду між містом Конотоп та Європейською Комісією. Угода передбачає поєднання фінансових, технічних та організаційних зусиль, направлених на впровадження заходів інфраструктурного проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» (програма СУДеП).

 

У 2011 році Конотопська міська рада розпочала новий етап роботи у напрямку енергоефективності. Ставши підписантом ініціативи Європейського Союзу «Угода Мерів» місто задекларувало наміри скоротити власні викиди вуглекислого газу шляхом впровадження енергоощадних заходів, оптимізації споживання енергетичних ресурсів та нарощування використання відновлюваних джерел енергії.  Енергоефективні напрацювання «Плану дій сталого енергетичного розвитку на період до 2020 року», розробленого на виконання добровільних зобов’язань перед Угодою Мерів, знайшли відображення у конкретному проекті під назвою: «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп».

 

Проект, загальною вартістю 500 тис.євро (грантові кошти – 400 тис.євро), реалізовуватиметься на засадах співфінансування з міським бюджетом, та передбачає здійснення комплексної реновації будівель гімназії та дошкільного навчального закладу (утеплення покрівель, зовнішнє утеплення стін, заміна віконних та дверних блоків, утеплення підвалів, налаштування системи вентиляції). Окрема увага приділятиметься «вихованню свідомих енергоспоживачів»: проведенню інформаційних заходів для учнів, персоналу закладів, населення прилеглих районів. Активна фаза впровадження проекту розпочнеться з 1 березня та триватиме протягом 2,5 років. За рахунок застосування енергозберігаючих заходів, в наслідок реалізації проекту очікується досягти зменшення споживання теплової енергії та викидів СО2, заощадити бюджетні кошти, створення належного мікроклімату у закладах в цілому дозволить підвищити рівень їх відвідуваності.

 

«Проект «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» є першим комплексним проектом у рамках виконання завдань Плану дій сталого енергетичного розвитку, його успішна реалізація стане практичним підтвердженням правильності обраного напрямку роботи, а одержання міжнародної грантової підтримки – це завжди вагомий крок на шляху до  втілення  «енергоефективних ініціатив», –  переконаний міський голова.