DSCN24937 квітня, у малій залі Конотопської міської ради завідуюча відділу у справах молоді та спорту Ольга Качура та координатори від громадської організації «Молодіжний актив Конотопщини» Ярослав Решетняк, Юлія Щербакова та Ігор Коломійченко презентували журналістам проекти «Ми — за активний спосіб життя», «Ми діти твої, Україно!» та «Говори українською», що стали переможцями обласного конкурсу проектів та реалізуватимуться у 2016 році у  партнерстві та за фінансової підтримки  Управління молоді і спорту Сумської обласної державної адміністрації.

Як стало відомо, проект «Ми — за здоровий спосіб життя» спрямований на юних спортсменів, які мають значні спортивні досягнення або опинилися в складних життєвих ситуаціях. Він буде складатися з трьох туристичних походів, які пройдуть в два етапи: одноденний піший похід та триденний сплав по річці Сейм. Цільова аудиторія — учні, які займаються у спортивній школі ім. Маміашвілі. Планується залучити 60 дітей віком від 12 до 17 років.

За словами Ярослава Решетняка, підлітки, які займаються спортом, найбільшу частину свого вільного часу проводять на тренуваннях, а решту — за комп’ютером. Головна задумка у тому, щоб діти мали змогу відпочити не за своїми ґаджетами, а з друзями на свіжому повітрі. Це дозволить згуртувати колектив поза межами навчально-тренувального процесу та забезпечити відпочинком спортсменів, які плідно працювали протягом року чи за певними життєвими обставинами не мають можливість на будь-який відпочинок.

Як розповіла Юлія Щербакова, проект «Ми діти твої, Україно!» був написаний для покращення діалогу між східними та північними областями України. До нього залучать 50 дітей віком від 9 до 17 років із зони проведення АТО та 50 дітей з Конотопу. Для учасників проведуть 10-денний виїзд у табір «Мрія» та екскурсії у Путивль, Глухів, Батурин, Кролевець і заповідник у селі Качанівка. В таборі для дітей влаштують різноманітні патріотичні та розважальні заходи.

«Наразі є актуальним якомога більше та тісніше спілкування між мешканцями східних регіонів нашої країни з тими, хто проживає в інших її областях. Ми маємо зруйнувати міф про те, що хтось гірший, а хтось кращий. Всі області та регіони нашої країни мають бути як один цілісний механізм задля розбудови та процвітання нашої країни. Поглиблення знань мешканців одного регіону про традиції іншого, спілкування, дружні стосунки, спільні проекти, діалог — все це допоможе об’єднати нашу країну», — зазначила Юлія Щербакова.

На початку вересня в Конотопі в рамках проекту «Говори українською» на центральній сцені міста відбудеться україномовний рок-фестиваль. До нього залучать гурти з Ніжина, Шостки, Кролевця та Києва. Фестиваль дасть змогу починаючим гуртам зіграти на одній сцені з більш відомими колективами, перейняти їх досвід та розширити коло прихильників. До і після концерту організатори проведуть соціологічне опитування, щоб побачити рівень спілкування українською мовою.

На думку Ігора Коломійченка, в областях, що мають кордони з РФ, гостро стоїть проблема популяризації всього українського. Сумщина здебільшого російськомовна, тож потрібно робити конкретні кроки, щоб популяризувати українську мову  і впершу чергу серед молоді.

Конкурс обласних проектів відбувався протягом березня та був організований обласним управлінням у справах молоді та спорту. Загалом між громадськими організаціями Сумщини розподілили мільйон гривень.DSCN2497