IMG_724627 квітня 2016 року в центральній міській бібліотеці імені С.І.Пономарьова  для учнів 10 класу спеціалізованої школи №2  було проведено історичну годину  «За права людини, права нації», з нагоди 40-річчя створення Української  Гельсінської групи, першої за радянських часів правозахисної організації.  Діяльність Української Гельсінської групи була тим пунктом, який розпочав ненасильницький, легальний і правовий шлях у становленні в Україні демократії, поваги до прав людини, у здобутті незалежності.

Бібліотекарі ознайомили учнів з історією створення Української Гельсінської групи, її завданнями та офіційними документами, в яких висвітлювались факти переслідування інакодумців, становище політичних в’язнів в СРСР. Тяжкі роки неволі, виснажливої праці, приниження та цькування пережили члени Української Гельсінської групи:                                                  В’ячеслав Чорновіл, Микола Руденко, Левко Лук’яненко, Василь  Стус,              Степан Хмара та інші.

З великою цікавістю учні слухали розповіді про учасників цієї правозахисної організації, їх жертовність та незламність. Саме завдяки таким патріотам України наша країна стала державою суверенною, вільною, незалежною. Вони були, є і залишаться у пам’яті народу великими мрійниками, чесними перед справою, якій присвятили життя.

Присутні мали змогу ознайомитись з книжковою  виставкою  «Життя віддані Україні», присвяченій учасникам Гельсінської групи.