Управління Держпродспоживслужби в м. Конотопі повідомляє Вас, що з метою реалізації норми наказу Мінагрополітики від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження dsПорядку ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл», зареєстрований в Мін’юсті 12.03.2016 року за №383/28511 та виконання статті 23 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, Постанови КМУ від 11.11.2015 року № 930 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов КМУ», повідомляємо наступне.
Відповідно до вищезазначених нормативних документів експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.
Зазначений обов’язок поширюється на операторів ринку (харчових продуктів – суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок;) які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі не вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною.
Для отримання експлуатаційного дозволу оператор ринку особисто або через уповноважений ним орган чи особу подає в одному примірнику відповідну заяву та перелік харчових продуктів, які планує виробляти або зберігати.
Оператор ринку, який станом на дату набрання чинності Законом використовує потужність, яка не потребує отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язаний подати заяву про державну реєстрацію такої потужності до територіального органу компетентного органу.
Наголошуємо, що згідно ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» статті 64 Про відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів (виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу, якщо обов’язковість його отримання встановлена цим Законом) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб – у розмірі від тридцяти до тридцяти восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат.