З початку проведення Місячника добровільної здачі зброї жителі Конотопського району добровільно здали до поліції сім одиниць зброї та 40IMG_20161008_104946 набоїв. Правоохоронці продовжують проводити ряд профілактичних заходів, метою яких є протидія незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів, вибухонебезпечних засобів й матеріалів, а також попередження скоєння злочинів, пов’язаних з їх використанням.

Аби не допустити розповсюдження в регіоні нелегальної зброї та вибухових речовин правоохоронці Конотопа звертаються до громадськості з проханням скористатись можливістю добровільно здати незареєстровану зброю та знайдені чи привезені з зони АТО вибухонебезпечні пристрої чи матеріали, уникнувши кримінальної відповідальності за їх незаконне зберігання.

Працівники поліції під час перевірки власників зброї за місцем мешкання, звертають особливу увагу на умови зберігання зброї, надійність замків у сейфах та його кріплення, а також наявність відповідного дозволу та терміни перереєстрації.

Так, у 55-річного мешканця Конотопа полісмени вилучили мисливську гладкоствольну рушницю «ТОЗ-54». Чоловік прострочив терміни перереєстрації зброї. Відтак, щоб продовжити термін дії дозволу на зброю та забрати власну рушницю назад, йому доведеться не лише зібрати необхідні документи, а й згідно статті 192 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення громадянами строків перереєстрації вогнепальної зброї) понести адміністративну відповідальність у вигляді сплати штрафу.

Тому з метою інформування жителів Конотопщини про проведення Місячника добровільної здачі зброї, а також профілактики злочинів, пов’язаних з використанням незареєстрованої зброї, боєприпасів і вибухових матеріалів, співробітники дозвільної системи розробили відповідні пам’ятки, які спільно з дільничними офіцерами поліції розповсюджують серед населення.

«В поточному році поліцейські Конотопського відділу вже зареєстрували 27 кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю та боєприпасами. З незаконного обігу вилучили сім пістолетів, дві мисливські гладкоствольні рушниці, дві гранати, шість одиниць холодної зброї та 295 різнокаліберних набоїв, за що всі фігуранти понесли кримінальну та адміністративну відповідальність, – говорить начальник Конотопського відділу поліції Олексій Нештенко. – З початку ж проведення Місячника мешканці Конотопу та району, які  добровільно здали до поліції 7 одиниць зброї та 40 набоїв, згідно вимог ч.3 ст.263 Кримінального кодексу України, були звільнені від кримінальної відповідальності. А тому аби порушників було менше, працівники поліції вкотре звертається до громадян з проханням, здавати незареєстровану зброю чи боєприпаси, які можуть привести до непередбачуваних насідків».

 

Сектор комунікації поліції Сумської області