Майже 50 тисяч гривен виманили у довірливих громадян невідомі аферисти. Зловмисники діяли за одним і тим же сценарієм. Представляючись співробітниками поліції, розповідали потерпілим, що їх родичі потрапили в неприємну ситуацію і за не притягнення останніх до кримінальної відповідальності вимагали та отримували чималі суми грошей.

Протягом двох діб до чергової частини Конотопського відділу поліції із заявами про шахрайство звернулись троє місцевих мешканців віком від 77-ми до 85-ти років. За словами пенсіонерів, вдень на їх стаціонарний телефон надходив телефонний дзвінок. Невідомий співрозмовник, представляючись слідчим, повідомляв, що на даний час їх сини знаходяться у відділку поліції. Причина затримання – скоєння дорожньо-транспортної пригоди або ж спричинення тілесних ушкоджень. І, оскільки потерпілі від їх дій люди нібито госпіталізовані до лікарні з чисельними ушкодженнями, то, щоб уникнути кримінальної відповідальності, їх родичам необхідно сплатити за лікування. Сума «відкупу» в одному з випадків сягала 100 тисяч гривень.

Враховуючи, що потерпілі не мали таких грошей, «псевдополіцейські» погоджувались взяти скільки є. Дізнавшись в ході розмови адреси їх місця проживання, направляли до під’їздів будинків своїх спільників. В результаті такої афери двоє ошуканих літніх чоловіків передали невідомим кур’єрам по 3 тисячі гривень. Збентежена бабуся, аби врятувати свого сина, віддала шахраям не лише всі свої заощадження, а це 40 тисяч гривень, а й ювелірні вироби.

Про те, що вони стали жертвами шахрайства, всі пенсіонери розуміли лише через кілька годин, після чого й звертались до поліції. Адже зловмисник заздалегідь попереджав, що синам телефонувати не потрібно, оскільки вони знаходяться у слідчого, та й розповідати про це нікому не варто.

За даними фактами в поліції відкрили кримінальні провадження за ознаками ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство) та проводять досудове розслідування.

«Ми вкотре звертаємося до громадян із закликом бути виваженими та обережними у подібних ситуаціях. Не піддаватися паніці, та в жодному разі не віддавати та не перераховувати нікому гроші, – наголошує очільник Конотопського відділу поліції Олексій Нештенко. – Натомість потрібно заспокоїтися і зв’язатися з родичем, та перевірити отриману інформацію, зателефонувавши до поліції. Пам’ятайте: працівники поліції ніколи не будуть вимагати гроші за «відкуп» від кримінальної відповідальності, такі методи використовують лише шахраї».