Європейський Союз об’єднує 27 країн-членів, які вирішили поступово об’єднати свої знання, ресурси та долі. Протягом 50 років свого розширення вони разом побудували простір стабільності, демократії та сталого розвитку, водночас утверджуючи культурне розмаїття, толерантність та індивідуальні свободи. Європейський Союз прагне розділити свої  досягнення та цінності з  країнами та людьми за межами своїх кордонів

Архів новин проекту 2015 рік

 

17.12.2015

Підвищення потенціалу реалізації енергоефективного проекту

15-16 грудня  2015 року, представники міста взяли участь у Тренінгу програми CoM-DeP з питань особливостей проходження тендерів із закупівель товарів, робіт та послуг, який проходив у м.Київ.
Ключовим завданням даної тренінгової програми є ознайомлення демонстраційних проектів, що реалізуються за фінансової підтримки Європейського Союзу, з питаннями проведення закупівель за європейськими нормами та нормами національного законодавства, правильності оформлення технічних завдань та тендерної документації, оформлення договорів, специфіки зовнішньоекономічної діяльності та звільнення від оподаткування.
У рамках заходу, учасники одержали відповіді на актуальні питання, які виникають у ході реалізації проекту, обмінялися досвідом.

 

11.12.2015

У гімназії відбувся квест «Споживаймо енергію розумно!»

 

 

 

 

 

 

 

11 грудня у Конотопській гімназії відбулася конкурсно-пізнавальна гра (квест) «Споживаймо енергію розумно» між командами учнів 2(6) класів, яку підготували та провели Голуб Н.П., учитель біології, та Хричіков О.Ю., учитель географії.

На початку учнів привітала директор гімназії Бараннік Ю.М. та побажала учасникам квесту успіху. Відповідно до правил гри учні були розподілені на чотири команди, які отримали «маршрутні» картки. До складу журі входили учні 6(10) класів – учасники науково-практичної конференції «Переваги альтернативних джерел енергії».

У рамках виконання завдань, гімназисти відвідали три станції «Енергоощадні лампи», «Сонячна, вітрова енергетика», «Біопаливо», на яких їх чекали  тематичні вікторини. За кожну вірну відповідь команда отримувала бал. Враховуючи рівень підготовки, труднощів у проходженні цих завдань у дітей не виникло, тому вірних відповідей та балів було багато у кожної з команд.
Остання, четверта, станція  «Енергозберігаючий будинок» була найцікавішою, оскільки команди за невеликий проміжок часу мали намалювати та презентувати власний погляд на енергозбереження у будинку.  

Усі команди впоралися з завданнями на відмінно.  За підсумками квесту було нагороджено грамотами найактивніших учасників, окрему грамоту одержала кожна команда. Подарунок отримав кожен з учасників.

Гра була ретельно спланована, тому швидке переміщення учнів між станціями взагалі не заважало навчальному процесу. Спостерігаючи за учнями  не можливо було не помітити захоплення з яким вони виконували завдання та небайдужість до питань енергозбереження.

 

04.12.2015

«Екологічна казка»  у дитячому садочку!

4 грудня 2015 року у дошкільному навчальному закладі №10 «Ялинка», у рамках проекту «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», що реалізуються у місті за рахунок фінансової підтримки Європейського Союзу, відбувся відкритий захід для батьків та дітей, присвячений питанню екології та енергозбереження – «До природи з добром йди!».

Відкриваючи захід завідуюча закладом Галина Черемних звернулась до батьків зі словами подяки, оскільки вихователі у дитячому садочку розвивають у дітях ті позитивні якості, у тому числі бережливе ставлення до довкілля, які вже сформували батьки.

Вихователь Шевченко Ірина та музичний керівник Савченко Тетяна  підготували насичену програму. Цікаву вікторину для батьків з елементами гри під назвою «Що?Де?Коли?». За вірні відповіді батьки отримували заохочувальні призи (яскраві наліпки, календарики).
Не лишив нікого байдужим захоплюючий сценарій казкової вистави «Як поводити себе у лісі», яка мала повчальний характер. Дітки у ролі «пухнастих мешканців лісу» – зайчиків, (квіточок, сонечок, хмаринок та інших казкових персонажів) виступили перед батьками та запрошеними глядачами.
Під час вистави вихователь розповідала про  цінність та неповторність компонентів природи, необхідність прояву гуманного ставлення до живих істот, виважене поводження в довкіллі, правила безпечної поведінки в природі. Також дітки розповідали віршики, співали пісні на екологічну тему.

 

30.11.2015

Енергетичне виховання підростаючого покоління триває!

 

 

 

 

 

 

 

На виконання комунікаційного плану проекту «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», що реалізується у місті за рахунок фінансової підтримки Європейського Союзу, педагогічним активом  гімназії продовжують проводяться виховні години для учнів  на енергозберігаючу тематику.

Протягом листопада 2015 року для юних енергоспоживачів успішно проведено 9 виховних заходів з різних аспектів енергозбереження, у тому числі:
«Проблеми енергозбереження» (виступи учнів з питань економії води, тепла, електроенергії; робота у групах «Пропозиції щодо вирішення проблем енергозбереження», презентації результатів).
«Як використання автомобіля та  вмикання світла впливає на заміну клімату?» (перегляд тематичних відеороликів, фільму «Зміни клімату та його наслідки»;  робота у групах, обговорення).
«Будемо економними (методи збереження енергії)» (презентація «Енергозберігаючі технології»; робота у група – створення пам’ятки «Цікаві факти про енергозбереження»).
«Живи еко!» (перегляд тематичного відеоролику, диспут «Шляхи вирішення екологічних проблем»).
«Вимкни світло – збережи Планету!» (перегляд відеофрагментів, розробка заходів щодо збереження електроенергії вдома).

Охоплено виховною роботою майже 150 дітей.

 

 

 

 

 

 

 

 

26.11.2015

Науково-практична конференція. Гімназисти обговорюють переваги альтернативної енергетики!

26 листопада, в рамках впровадження заходів проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» Конотопською  гімназією було організовано та проведено  науково – практичну конференцію «Переваги альтернативних джерел енергії».

Конференція відбулася за участі адміністрація Конотопської гімназії, вчителів біології, фізики та географії, учнів 4-6 класів.
Гімназисти презентували інформацію про переваги альтернативних джерел енергії над енергією палива, детально розповіли про енергію сонця, вітру тощо. Якісно підготовлений візуальний матеріал підкреслив важливість піднятих тем.    
Усі доповідачі отримали сертифікат учасника науково – практичної конференції.

 

16.11.2015

До уваги мешканців міста! Тепловізійна діагностика будинку.


В рамках впровадження заходів  проекту «Підвищення енергоефективності закладів освітньої сфери м.Конотоп», що реалізується у місті за рахунок грантової підтримки Європейського Союзу, до тижня енергозбереження міською радою  заплановано проведення фокус-днів тепловізійної діагностики приватних житлових будинків.

В умовах сьогодення питання збереження тепла в будинку стає особливо актуальним.
Тепловізійне обстеження дозволить: виявити приховані дефекти теплоізоляції – зони тепловтрат; перевірити  якість установки вікон, дверей, склопакетів; оцінити роботу опалювальної системи і визначити точні місця закладених комунікацій, опалення, систем теплої підлоги, трубопроводів тощо. Серед переваг тепловізійного обстеження будівлі (інфрачервоні технології) наочність – для розуміння  термограми (фотографії в інфрачервоному спектрі) не потрібно мати спеціальної підготовки; правильність даних –  прилад не змінює картину, він показує тільки те, що є насправді.

Якщо у Вас холодно в будинку, Ви плануєте впровадити енергозберігаючі заходи і Вас цікавить реальна картина стану житла, тоді тепловізійне обстеження саме для Вас.

Ви маєте можливість подати заявку для запрошення спеціаліста, який проведе тепловізійне обстеження Вашого будинку, заповнивши та надіславши анкету (офіційний сайт міської ради – www.rada.konotop.org,  розділ «Енергозбереження міста») на e-mail: ekonomkonotop@ukr.net або завернувшись за телефоном 6 61 66 (управління економіки Конотопської міської ради).

Анкета

 

13.11.2015

Виховні заходи з енергозбереження у Дитячому садочку №10!

 

 

 

 

 

 

 

На виконання комунікаційного плану проекту «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», що реалізується у місті за рахунок фінансової підтримки Європейського Союзу, у дитячому садочку №10 проведено виховні заходи на енергозберігаючу тематику для дітей:

Заняття «Збережемо енергію – врятуймо нашу Планету!» (бесіда «Сонце – головне джерело енергії»; дидактична гра «Вимкни світло у будиночку; аплікація «Сонечко»).

Заняття «Планета Земля – наш дім!» (логічна гра «Загадки від Енергінки»; бесіда «Електрика – помічниця»; Малювання «Планета Земля!»).

Заняття «Порятунок країни Марнотратів» (дидактичні ігри «Правила економії електроенергії», «Електропровідник»; колективне малювання «Споживаймо енергію розумно»).

Заняття «Збережемо світло» (бесіда про енергозбереження; відгадування загадок; аплікація «Збережемо світло»).

Заняття «Подорож краплинки» (бесіда про воду та її значення для усього живого; дидактична гра «Де живе водичка?»; експериментальна діяльність «Як зробити воду чистою?»).

Заняття «Збережемо природні ресурси» (бесіда про природні ресурси та їх збереження; малювання та виставка «Збережемо природні ресурси!»).
Охоплено інформаційними заходами понад 80 дітей.

 06.11.2015

Апсайклінг: екологічно, ощадливо, гарно!

Учні та вчителі Конотопської гімназії продовжують застосовувати творчий підхід, даруючи «друге життя» старим речам та відпрацюваним матеріалам.

Яскравим прикладом цьому  стала виставка декоративних картин, рамок, сувенірів, виготовлених дітьми з паперу, що вже був у використанні. Так, звичайні «шкільні чернетки» в дбайливих руках стали прикрасами – метеликами на своєрідних картинах.

Захід проводився з метою привернення уваги до екологічних проблем, тому не дивно, що майже усі учні долучилися до нього та під керівництвом вчителів, за участю батьків виготовили дійсно вражаючі речі.

 

 03.11.2015

Практичні поради з енергозбереження для населення!


До відома мешканців міста, у рамках впровадження заходів проекту «Підвищення енергоефективності будівель закладів освіти м.Конотоп», підготовлено інформацію з практичними порадами «Як заощаджувати енергоресурси?».

З практичними порадами можна ознайомитися на вкладці «Енергозбереження міста – Енергозбереження у побуті».

 

28.10.2015

Енергетичне виховання у дошкільному навчальному закладі!

28 жовтня 2015 року у дошкільному навчальному закладі №10 «Ялинка» відбувся захід для педагогів під назвою: «Формування природничо-екологічної  компетентності дошкільників».

Даний захід був організований вихователем-методистом Вікторією Мірошниченко у рамках виконання комунікаційного плану проекту «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», що реалізується у місті за рахунок фінансової підтримки Європейського Союзу.

Звертаючись до колективу на початку засідання,  завідуюча закладом Галина Черемних наголосила, що: «Екологічне виховання дітей є важливою складовою громадського виховання, а ми, педагоги, виховуємо саме майбутніх громадян, і багато залежить від того, які знання ми дамо дітям на цьому етапі їхнього розвитку».

Вікторія Мірошниченко підготувала змістовну презентацію та розповіла вихователям про форми організації роботи з ознайомлення дітей з природою. Детально зупинилася на таких формах як заняття, інтегрована   діяльність з пріоритетом   природознавчих   завдань, екскурсії, щоденні   прогулянки, повсякденна   праця і спостереження в кутку природи, робота екологічних студій, гуртків, свята та розваги  природознавчого характеру, мандрівки по екологічних стежках. З приємністю відмітила, що майже усі форми роботи використовуються вихователями садочку.

Гарним підсумком доповіді став вірш:
Ми  забуваємо, що  вона  у  нас  одна, неповторна  та  жива!
Давайте  разом  Землю  прикрашати, саджати   квіти  та  сади  повсюду,
Давайте  разом  Землю  поважати та  ставитись  до  неї,  мов  до чуда!

Під час заходу учасникам був продемонстрований екологічний анімаційний фільм та запропонована ділова гра, що передбачала активну взаємодію усіх членів педагогічного колективу: виконання творчих завдань,  обмін думками тощо.

Запрошені представники відділу освіти та управління економіки міської ради були вражені рівнем підготовки заходу та прагненням згуртованого колективу розвиватися і привносити у свою роботу нові ідеї. Безперечно, дошкільний вік є найважливішим  етапом у становленні  екологічного  світогляду  людини, а такими педагогами будуть створені усі передумови  для гуманної  взаємодії з природним  довкіллям.

 

 

 

 

З 19 по 23 жовтня 2015 року у дошкільному навчальному закладі №10 “Ялинка” проходила виставка дитячих та родинних малюнків “Збережемо природні ресурси!”

 

 

 

20.10.2015

Енергетичне виховання підростаючого покоління!

На виконання комунікаційного плану проекту «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», що реалізується у місті за рахунок фінансової підтримки Європейського Союзу, педагогічним активом  гімназії проводяться виховні години для учнів  на енергозберігаючу тематику.

З початку жовтня для юних енергоспоживачів успішно проведено 12 виховних заходів з різних аспектів енергозбереження: «Закон життя – збереження енергії!», «Збережи енергію – збережи Планету!», «Споживай енергію розумно!»,  «У гостях у Євлампія Економича!», «Енергозбереження – крок до гарного майбутнього!», «Ази ощадливості», «Енергозберігаючі технології вдома», «Програма енергозбереження в моїй родині», «Корисні енергозберігаючі звички моєї родини», «Бути бережливим – на користі громади», «Бережемо енергоресурси», «Якщо збережеш природу на копійку – вона віддячить на мільйон», «Проблеми енергозбереження»,  «Сучасне житло – щаслива родина».

Охоплено виховною роботою майже 400 дітей.

Не можна лишити поза увагою самовідданість викладачів, їх творчій підхід, який використовується при організації заходів, та не аби-яку цікавість, що проявляють діти до піднятих тем.

«Енергозберігаючі» виховні години, організовані міською гімназією у рамках проекту,  є гарним прикладом для наслідування.

Сподіваємося, що діти насправді використовуватимуть на практиці та зможуть передати своїм батькам ті знання, які вони одержали під час виховних заходів з питань енергозбереження.

 

 16.10.2015

Підвищення потенціалу реалізації енергоефективного проекту

14-16 жовтня 2015 року, представники міста взяли участь у Тренінгу програми CoM-DeP з питань впровадження сучасних технічних рішень, який проходив у м.Миргород.
Ключовим завданням даної тренінгової програми є ознайомлення демонстраційних проектів, що реалізуються за фінансової підтримки Європейського Союзу, з питань теплової модернізації будівель, різних стандартів, норм та правил ЄС, відповідних національних стандартів.
У рамках заходу, учасники одержали відповіді на актуальні питання, які виникають у ході реалізації проекту, обмінялися досвідом.

 

30.09.2015

Розпочато проведення виховних годин на енергозберігаючу тематику для учнів Конотопської гімназії  та вихованців ДНЗ №10 «Ялинка»

В останній декаді вересня місяця поточного року  викладачами Конотопської гімназії та вихователями-методистами ДНЗ №10 «Ялинка» розроблено плани проведення інформаційних виховних заходів для учнів гімназії та вихованців садочка.

Плани, що підготовлені на виконання проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів міста Конотоп», передбачають здійснення як ознайомчих занять з різних аспектів енергозбереження, так і ряду інтерактивних заходів для дітей та батьків.

 

 

 

 

28.09.2015

Інформування освітньої спільноти про проект!

25 вересня 2015 року Конотопська гімназія приймала делегатів XXIII щорічної конференції Асоціації керівників закладів освіти України «Відроджені гімназії України».

Гостями гімназії були 70 представників навчальних закладів з 21 області України, а також Президент Всесвітньої конфедерації директорів шкіл Арі Покка (Фінляндія), Президент асоціації ВГУ Ярослав Турянський, директор Департаменту науки та освіти Сумської обласної держадміністрації Олена Попова.

Під час проведення конференції, з метою інформування про проект «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», що впроваджується у місті за рахунок коштів Європейського Союзу, 643 гімназисти та гості отримали календарі «Енергозбереження для кожного!».

 

25.09.2015

Акція «Еко-Арт: додай місту кольорів!»

 

 

 

 

 

 

 

У рамках виконання комунікаційного плану проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» група творчих гімназистів, на чолі з учителем образотворчого мистецтва Оленою Сметаніною, провела акцію «Еко-Арт: додай місту кольорів!».

Акція полягала у створенні трьох тематичних малюнків-повідомлень для привернення уваги учнів до питань екології та раціонального використання енергоресурсів.

З 23 по 24 вересня активісти розмальовували територію біля міської гімназії,  тому кожен хто йде до школи та проходить поряд з гімназією може побачити малюнки, виробити своє ставлення та піднятої теми.

Крім того, 25 вересня у приміщенні гімназії відбулася XXIII щорічна конференція Асоціації керівників закладів освіти України «Відроджені гімназії України», і кожен з учасників та гостей ознайомився з енерго-популяризаційною ініціативою учнів гімназії.

 

 

 

 

 

 

 

 

13.09.2015

Робота над впровадженням проекту триває!

З запланованої на 2015 рік загальної кількості заходів проекту «Підвищення енергоефективності освітніх закладів міста Конотоп», значна частина вже впроваджена.

Розпорядженням міського голови створена робоча група з питань реалізації проекту (визначено основні завдання та функції); за консультативної допомоги експерта Команди підтримки розроблено комунікаційний план проекту, який містить різноманітні інформаційні заходи для цільових груп проекту; проведено енергетичний аудит будівель ДНЗ №10 «Ялинка» та гімназії, звіти знаходяться на перевірці у Команди підтримки проекту; проведено тематичні заходи до Європейського тижня сталої енергії; розміщено інформаційні статті та повідомлення.

 

17.07.2015

Інформування персоналу про проект

17 липня 2015 року, відповідно до завдань комунікаційного плану проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп», заходи якого впроваджуються у місті за рахунок грантової підтримки Європейського Союзу, відбулися наради з персоналом  у дошкільному навчальному закладі №10 «Ялинка» та Конотопській гімназії.

Керівники закладів ознайомили персонал з напрямками та завданнями  проекту, характером заходів, що впроваджуватимуться на об’єктах, проблемними питаннями, які будуть вирішені завдяки реновації будівель. Окрему увагу, було зосереджено на інформаційних заходах для дітей та батьків, що плануються до проведення та вже проведені, в рамках комунікаційного плану проекту.

 

  

03.07.2015

Підвищення потенціалу реалізації енергоефективного проекту

1-3 липня 2015 року, представники міста взяли участь у Тренінгу програми CoM-DeP з питань енергоаудиту, вимірюваннях та верифікації, який проходив у м.Львів.
Ключовим завданням даної тренінгової програми є надання допомоги демонстраційним проектам, що реалізуються за фінансової підтримки Європейського Союзу, у питаннях проведення енергоаудитів закладів: підготовка технічного завдання для енергоаудиту; досвід професіоналів в сфері енергетики; інструменти та типовими аналізами, які проводяться у процесі енергоаудиту.
У рамках заходу, учасники одержали відповіді на актуальні питання, які виникають у ході реалізації проекту, обмінялися досвідом.

 

25.06.2015

З 15 по 23 червня у місті проходили заходи до Європейського тижня сталої енергії (EUSEW).

Місто Конотоп є учасником  ініціативи Європейської Комісії, зі сталого енергетичного розвитку міст – Угоди Мерів, з 2011 року, тому направленість заходів зумовлюється важливістю питань збереження навколишнього природного середовища, ощадливого використання паливно-енергетичних ресурсів, енергоефективності.

Цьогорічне відзначення тижня сталої енергії є особливим, оскільки вперше міські заходи відбувалися в рамках виконання комплексного проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп», що впроваджується у місті за рахунок коштів Європейського Союзу.

Поряд з здійсненням повного утеплення будівель міської гімназії та дошкільного навчального закладу №10 «Ялинка», проект передбачає виховання свідомих енергоспоживачів шляхом проведення відповідних інформаційних заходів для дітей, персоналу закладів, населення.

Розпочався тиждень акцією «Енергозбереження у родині!», що була організована ДНЗ№10 «Ялинка» для ознайомлення дітей з різними напрямками енергозбереження та виховання у них бережливого ставлення до енергоресурсів.  Звісно найцікавішими заходами для вихованців стали інтерактивні  ігри. Батьки також не залишилися поза увагою, одержавши тематичні листівки з корисною інформацією «як заощаджувати енергоресурси».

На три дні трамвай став виставковим центром дитячих робіт загальноміського конкурсу «Про екологію дбай – пересідай на трамвай!». Усі бажаючі мали змогу ознайомитися з дитячим поглядом на екологічний транспорт та подивитися роботи підготовлені цілими родинами.
До участі у конкурсі було одержано понад 50 малюнків з усіх дошкільних навчальних закладів міста. У якості заохочення дитячий малюнок – переможець організатори, якими виступають управління економіки та відділ освіти міської ради, розмістили на біг-борді у районі Конотопської гімназії. 
Поряд із позитивними емоціями, які отримали діти та їх батьки під час реалізації власного творчого потенціалу, важливим моментом  залишається виховний аспект, що полягав в роз’ясненні дітям необхідності збереження довкілля за допомогою використання екологічного виду транспорту – трамваю.

 

17 червня на основній радіо хвилі міста відбулася вікторина «Зміни лампи – зміни світ!», спонсорами якої виступили міський підприємець Валовий М.В. та фірма «Макс». Призами за вірну відповідь на тематичне запитання були енергоефективні лампи та знижки на їх придбання, тому охочих перевірити свої знання виявилося багато.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не лишила нікого байдужим акція «Апсайклінг: дамо речам друге життя!», що проходила на базі пришкільних дитячих таборів відпочинку.  У підготовці моделей для показу оригінальних дизайнерських ідей виготовлення речей (елементів одягу) з відпрацьованої сировини прийняло участь 109 дітей. У якості сировини використовувалися пакети для сміття, кульки, шпалери, марля, мішковина, обгортки від цукерок…

Під гаслом: «Ввімкни екологічно безпечне майбутнє!» активістами з числа студентської молоді  за підтримки міської ради,  здійснювалося інформування населення про енергоефективність, сучасні технології у освітленні. Розповсюджувалися спеціальні листівки, наліпки, календарі.

16.05.2015

Підвищення потенціалу реалізації енергоефективного проекту

13-15 травня 2015 року, представники міста взяли участь у Тренінгу програми SUDEP по проектному менеджменту, процедурах ЄС та комунікаціях, який проходив у м.Львів.
Ключовим завданням даної тренінгової програми є надання допомоги демонстраційним проектам, що реалізовуватимуться за фінансової підтримки Європейського Союзу, у плані використання інструментів управління проектним циклом, ознайомлення з договірними процедурами ЄС, засадами адміністративного та фінансового управління, проектною комунікацією.
У рамках заходу, учасники одержали відповіді на актуальні питання, які виникають у ході реалізації проекту, обмінятися досвідом.

 

10.04.2015

Реалізація проекту розпочалася!

На засіданні робочої групи з питань реалізації проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп», яке відбулося 10 квітня 2015 року піднімалися питання щодо розробки комунікаційного плану,  який включатиме комплекс заходів щодо популяризації енергозбереження та  інформаційній блок стосовно діяльності за проектом.
Зокрема, значну увагу, голова робочої групи Кошевецька В.П. зосередила на організації заходів до Європейського тижня сталої енергії, що проходитиме у ІІ декаді червня 2015 року.
Крім того,  на засіданні було розглянуто ряд питань з адміністративного супроводу проекту.

 

17.03.2015

Стартова зустріч проекту “Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп”

17 березня 2015 року за участі міського голови, експерта команди підтримки програми Демонстраційних Проектів Угоди мерів (СУДеП), профільних заступників міського голови, начальників управлінь та відділів міської ради, представників бюджетних закладів та установ, засобів масової інформації у приміщенні міської ради відбулася стартова зустріч проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп».

Зустріч розпочалася з вітальних слів міського голови Василя Дзеда та керівника команди підтримки програми Демонстраційних Проектів Угоди мерів Яна Ваандерса.

Василь Дзед, міський голова: «Наше місто як учасник Ініціативи Європейського Союзу «Угода Мерів», розуміє важливість питання збереження навколишнього природного середовища, ощадливого використання паливно-енергетичних ресурсів. Підписавши Угоду мерів ми задекларували наміри скоротити власні викиди вуглекислого газу до 2020 року на 20%. Виконати це завдання можливо лише шляхом впровадження енергоощадних заходів, оптимізації споживання енергетичних ресурсів та нарощування використання відновлюваних джерел енергії.
Звісно, для втілення в життя даних завдань необхідний значний фінансовий ресурс, тому програми Європейського Союзу щодо підтримки енергоефективних проектів міст є саме тим дієвим засобом, який потрібен нашому місту сьогодні.
Для реалізації проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» місто одержить грантові кошти Європейського Союзу за регіональною програмою підтримки демонстраційних проектів сталого розвитку міст у країнах сусідства» (СУДеП). Наша сьогоднішня зустріч, – один з перших кроків на шляху реалізації проекту та виконання завдань Плану дій. Сподіваюся, що успішне впровадження проектних заходів закладе початок для довготривалої співпраці міста з Європейським Союзом».

Ян Ваандерс, керівник команди підтримки програми Демонстраційних Проектів зазначив, що задля втілення проекту в життя місто може звертатися за підтримкою до міжнародних експертів, які допоможуть розробити документацію, правильно провести тендер, надати консультації з різних питань у сфері енергоефективності. А також зазначив, що комплексна реновація двох бюджетних закладів – це тільки початок співпраці, висловивши сподівання, що у майбутньому Конотоп долучиться і до інших цікавих проектів.

Відповідно до програми заступник міського голови Валентина Кошевецька розповіла про практичний досвід міста щодо впровадження заходів «Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Конотоп на період до 2020 року», позитивні приклади реалізації енергоефективних проектів.

Начальник управління економіки міської ради Людмила Гапєєва представила проект «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп», зосередивши увагу на його ключових завданнях, заходах та результатах, які очікується досягти у майбутньому.
Проект передбачає здійснення комплексної реновації будівель міської гімназії та дошкільного навчального закладу №10 «Ялинка»: термомодернізацію покрівель, підвалів та стін, заміну віконних та дверних блоків, налаштування системи примусової вентиляції. Окрема увага приділятиметься вихованню свідомих енергоспоживачів шляхом проведення відповідних інформаційних заходів для учнів, персоналу закладів, населення прилеглих районів. Дані заклади обрані не випадково. Розташована майже у центральній частині міста гімназія є осередком соціальної та наукової активності серед молоді (вагома база прикладних дисциплін, функціонуючі гуртки у напрямках енергозбереження, сильний кадровий потенціал). Гімназія – типовий «південний» проект будівлі (великі вікна, панельні стіни), тому вона стане найкращим наглядним практичним прикладом впровадження енергозберігаючих заходів для населення прилеглого району.
ДНЗ№10 «Ялинка», в рамках проекту Корпорації НЕФКО, було переведено на відновлювальний вид палива (обладнано сучасну твердопаливну котельню), частково замінено найпроблемніші віконні блоки. Для досягнення комплексного енергозберігаючого ефекту у закладі було прийнято рішення про проведення його повної реновації.
Загальна вартість проекту становить 500,0 тис.євро, з них 400,0 тис.євро – грантові кошти Європейського Союзу. Реалізація проекту відбуватиметься на засадах співфінансування з міським бюджетом та триватиме протягом 2,5 років.

У рамках зустрічі, під час безпосереднього огляду закладів, директор гімназії Юлія Бараннік розповіла про основні «вузькі місця» будівлі, що потребують першочергових заходів з енергозбереження. Також, присутні мали змогу ознайомилися з позитивними досягненнями гімназії щодо реалізації освітніх проектів та участі у соціально-суспільних проектах.
Про досвід та враження від експлуатації нової котельні на відновлюваних джерелах енергії розповіла завідувач ДНЗ№10 «Ялинка» Галина Черемних.

На завершення зустрічі відбулося активне обговорення та узгодження подальших дій стосовно виконання проекту.

 

19.02.2015

Місто Конотоп за підтримки Європейського Союзу продовжує свій шлях до підвищення енергоефективності!

19 лютого на зустрічі у Представництві Європейського Союзу в Україні, присвяченій започаткуванню реалізації грантових проектів, міський голова Дзед Василь Іванович був урочисто нагороджений свідоцтвом переможця конкурсу, оголошеного в рамках «Регіональної програми на підтримку демонстраційних проектів сталого розвитку міст у країнах сусідства» (СУДеП).

24 грудня 2014 року було підписано грантову угоду між містом Конотоп та Європейською Комісією. Угода передбачає поєднання фінансових, технічних та організаційних зусиль, направлених на впровадження заходів інфраструктурного проекту «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» (програма СУДеП).

У 2011 році Конотопська міська рада розпочала новий етап роботи у напрямку енергоефективності. Ставши підписантом ініціативи Європейського Союзу «Угода Мерів» місто задекларувало наміри скоротити власні викиди вуглекислого газу шляхом впровадження енергоощадних заходів, оптимізації споживання енергетичних ресурсів та нарощування використання відновлюваних джерел енергії.  Енергоефективні напрацювання «Плану дій сталого енергетичного розвитку на період до 2020 року», розробленого на виконання добровільних зобов’язань перед Угодою Мерів, знайшли відображення у конкретному проекті під назвою: «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп».
Проект, загальною вартістю 500 тис.євро (грантові кошти – 400 тис.євро), реалізовуватиметься на засадах співфінансування з міським бюджетом, та передбачає здійснення комплексної реновації будівель гімназії та дошкільного навчального закладу (утеплення покрівель, зовнішнє утеплення стін, заміна віконних та дверних блоків, утеплення підвалів, налаштування системи вентиляції). Окрема увага приділятиметься «вихованню свідомих енергоспоживачів»: проведенню інформаційних заходів для учнів, персоналу закладів, населення прилеглих районів. Активна фаза впровадження проекту розпочнеться з 1 березня та триватиме протягом 2,5 років. За рахунок застосування енергозберігаючих заходів, в наслідок реалізації проекту очікується досягти зменшення споживання теплової енергії та викидів СО2, заощадити бюджетні кошти, створення належного мікроклімату у закладах в цілому дозволить підвищити рівень їх відвідуваності.
«Проект «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів м.Конотоп» є першим комплексним проектом у рамках виконання завдань Плану дій сталого енергетичного розвитку, його успішна реалізація стане практичним підтвердженням правильності обраного напрямку роботи, а одержання міжнародної грантової підтримки – це завжди вагомий крок на шляху до  втілення  «енергоефективних ініціатив», –  переконаний міський голова.

 

Ці публікації було створено за підтримки Європейського Союзу. За  зміст публікацій повну відповідальність несе Конотопська міська рада. Зміст публікацій не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.