21Співробітники Служби безпеки України спільно з митниками блокували на Сумщині нелегальне ввезення до України книжкової продукції з території держави-агресора, яка підлягає обов’язковому ліцензуванню Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.

Правоохоронці встановили, що відвантаження друкованої продукції здійснювалось у Москві після оплати та узгодження відповідного переліку видань з боку вітчизняних замовників. Далі комерсанти нелегально переправляли книжки на територію України поза межами пунктів митного контролю. З цією метою ділки приховували «вантаж», зокрема зі зразками антиукраїнського характеру, у пасажирських потягах російської залізниці. Згодом книжки мали потрапити до Києва для подальшої реалізації.

Оперативники спецслужби задокументували два епізоди нелегального ввезення з території держави-агресора друкованої продукції на суму близько одного мільйона гривень.

За результатами митної процедури, відповідно до ст. 483 Митного кодексу України, складено адміністративні протоколи про порушення митних правил.

Згідно з офіційною відповіддю Державного комітету телебачення і радіомовлення України всі видання, зазначені у переліку вилучених видань, вважаються такими, що ввезені на митну територію України без відповідного дозволу.