Останнім часом в Україні почастішати випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води. Часто харчові отруєння виникають після проведення масових святкувань (весіль, ювілеїв тощо).

Дуже чутливими до збудників кишкових інфекцій та харчових отруєнь є діти дошкільного віку та люди, які перебувають на відпочинку. Особливо така небезпека завжди зростає влітку. Щоб уникнути цього і таким чином зберегти здоров’я своїх рідних, близьких необхідно дотримуватися певних рекомендацій:

  • купувати харчові продукти рекомендується лише на підприємствах торгівлі або на ринках міста, де створені належні умови для їх зберігання, продажу, проводиться контроль за роботою холодильного обладнання, дотриманням термінів  реалізації, товарного сусідства, тощо. У жодному разі не можна купувати харчові продукти в невстановлених для цього місцях та за межами ринків. Купуючи швидкопсувні харчові продукти  в магазинах особисто звертайте увагу  на те, чи зберігались вони в холодильному обладнанні,  їх маркування, дату виготовлення, термін реалізації. Також споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують  безпечність та якість  продукції;
  • перед приготуванням, вживанням їжі, після відвідування вбиральні необхідно ретельно з милом мити руки;
  • сире молоко перед вживанням кип’ятити;
  • страви з м’яса, риби обов’язково піддавати достатній термічній обробці;
  • не рекомендуємо вживати сирих яєць (безпечно вживати яйця зварені в круту або у вигляді омлету;
  • щоб не допустити вторинне зараження вже готової їжі, ні в якому разі не слід використовувати одні й ті ж дошки, ножі, посуд для обробки сирих і готових продуктів;
  • у холодильнику сирі продукти не повинні стикатись з готовими стравами: зберігати їх необхідно в посуді під закритою кришкою;
  • овочі, фрукти, зелень перед вживанням добре мити;
  • консерви в герметично закритих банках, а також ковбаси, м’ясо приготовлені вдома, перед вживанням обов’язково необхідно прокип’ятити протягом 30 хвилин, або добре просмажити. Подальше зберігання таких консервів не допускається;
  • не вживати продукти та напої, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та протерміновані. Зберігати продукти харчування лише у спосіб зазначений на упаковці;
  • не готувати продукти із запасом, а також багатокомпонентні страви, що   вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати, тощо), приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не брати в дорогу продукти,  що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (лише із централізованих або питну бутельовану);
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при харчуванні у непристосованих умовах ( ліс, пляж, тощо) виключати контакт продуктів з  ґрунтом та піском.

 

Чому небезпечно купувати харчові продукти на стихійних ринках:

  • всі харчові продукти на стихійних ринках продаються в антисанітарних умовах або із землі,;
  • вони невідомого походження, на них відсутні будь-які документи про безпечність та якість;
  • особи, які реалізують такі продукти не мають результатів медичних оглядів про стан свого здоров’я, ними не дотримуються правила особистої гігієни;
  • торгівля харчовими продуктами, які швидко псуються проводиться без холоду, що створює сприятливі  умови для швидкого розмноження та накопичення шкідливих мікроорганізмів.

 

Чи існують харчові продукти, які не можна купувати на ринках.

Звертаємо Вашу увагу на те, що на ринках не можна купувати:

  • яйця водоплавної птиці;
  • молоко в пластиковій тарі;
  • м’ясні, молочні вироби, рибу з відкритих торгових лавках без холодильного обладнання;
  • м’ясний фарш та продукти домашнього приготування, а саме: домашні ковбаси, зельц, кулінарні, кремові вироби;
  • небезпечно купувати на ринках м’ясні консерви, консервовані гриби, в’ялену рибу домашнього приготування (небезпека полягає в тому, що такі продукти при зовнішньому вигляді в межах норми, а насправді можуть бути забруднені збудником ботулізму). Звичайно, не всі  консервовані в домашніх умовах продукти містять токсини ботулізму, але про таку небезпеку необхідно пам’ятати.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури, нудота, блювання та розлад шлунково-кишкового тракту) необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Самолікування може бути небезпечним!

Бажаємо Вам здоров’я!

 

Конотопське міськрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області