oborona
У беззаперечності цього вислову мали змогу впевнитися учні школи №9 під час показового Дня цивільного захисту (Цивільної оборони) у п’ятницю, 20 квітня.

Як зауважують організатори, головна мета Дня ЦО – закріпити в учнів та персоналу шкіл уміння грамотно і чітко діяти в надзвичайних ситуаціях. Задля цього до навчального закладу запросили представників рятувальних служб міста – Комунального закладу «Конотопська водолазно-рятувальна станція», аварійно-газової служби, бригаду швидкої допомоги та рятівників МНС. Фахівці знайомили учнів зі своїм спорядженням, інформували про заходи безпеки і те, як поводити себе у загрозливих для життя ситуаціях. Особливий інтерес до гостей був у малечі, яка буквально засипали їх запитаннями та прагнула самотужки перевірити роботу того ж спорядження водолаза чи обладнання «швидкої».

«Одна справа розповідати дітям про те, що в нас є та чи інша рятувальна служба, і зовсім інша – побачити все на власні очі, – каже начальник відділу з питань НС, ЦЗН та взаємодії з правоохоронними органами міської ради Сергій Мусієнко. – За тиждень День Цивільного захисту буде проведений у всіх школах міста. Хотілося б, аби школярі дізналися щось нове».

Важливість проведення такого Дня визнають і самі учні. Кажуть, коли щось трапиться, знатимуть як діяти, тому не розгубляться. Між тим, їхнє значення важко переоцінити не лише для малечі, а й для дорослого населення. «Чому, наприклад, Японія легко вийшла з минулорічної катастрофи? Тому що там рівень дій в надзвичайних ситуаціях настільки налагоджений – і технічно, і методично. Ми ж сьогодні розпочинаємо з малого», – зауважила Світлана Бондар.

Протягом дня в усіх класах також пройшли відкриті уроки. Теми – різні: «Тероризм», «Людина і натовп», «Надзвичайні ситуації природного походження» тощо. Цьогоріч День ЦО був приурочений і черговій річниці Чорнобильської катастрофи, тому діти мали змогу прослухати лекцію на цю тему та дізнатися більше про атом і його дію. (Допомогу у підготовці уроків та загалом проведенні Дня цивільного захисту надали працівники міських курсів ЦО).

Завершився навчальний день практичною перевіркою здатності учнів грамотно і чітко діяти у екстрених ситуаціях. А саме, спортивними змаганнями з відпрацюванням отриманих навичок.