Kres4enia kryglui stil
25 липня 2013 року в рамках святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі у приміщенні Конотопської міської ради відбувся круглий стіл на тему «Хрещення Київської  Русі – погляд через роки». В якому взяли участь керуючий справами виконкому Анатолій Фалько, секретар міської ради Микола Башкиров, Єпископ  Конотопський та Глухівський Роман, настоятель Свято-Вознесенського кафедрального собору, керівник молодіжного відділу єпархіального управління протиієрей Богдан Никитюк,  завідувач сектору міської ради з питань внутрішньої політики Володимир П’явка, завідувач відділу культури і туризму Конотопської міської ради Олена Шинкаренко, заступник начальника відділу освіти Конотопської міської ради Ольга Безпала, історики, наукові співробітники міського краєзнавчого музею, представники громадських організацій, молодь міста та представники ЗМІ.

«Прийняття християнства, як офіційної релігії принесло Київській Русі неабиякі зовнішньополітичні здобутки. Вона долучилася до кола цивілізованих держав, позбавилась статусу «варварської» країни. Хрещення сприяло об’єднанню Русі в єдину державу, дало поштовх розвиткові економіки, освіти, духовності й культури і заклало підвали майбутньої української держави» – зазначив у вступному слові керуючий справами виконкому Анатолій Фалько.

Перед присутніми виступив керівник молодіжного відділу єпархіального управління Конотопсько-Глухівської єпархії протиієрей Богдан Никитюк. Він познайомив присутніх з історією хрещення Київської Русі та історією православ’я на Україні. Цікаво і змістовно відповів на запитання, та проінформував присутніх про основні заходи, що проводитимуться в межах єпархії з нагоди відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Про прийняття християнства – як однієї з найважливіших історичних подій в історії Київської Русі та його утвердження на території сучасної Сумщини розповів Микола Сосновський, молодший науковий співробітник міського краєзнавчого музею. Свою думку з цього питання висловила Наталії Демидко, представниця громадської організації «Конотопський студентський парламент», та інші учасники круглого столу.

Єпископ  Конотопський та Глухівський  Роман закликав  триматися Святої Православної віри, яку передав  Св.  Володимир Великий. «Нехай за  молитвами нашого Просвітителя Святого Князя Володимира Великого Всемилостивий Господь зміцнює нас у Святій Вірі Православній, допоможе нам подолати всі життєві труднощі, щоб ми могли бути достойними і вірними дітьми своєї рідної Української Православної  Церкви і рідної України» – зазначив владика.

Також учасники круглого столу дійшли до висновку, що “зароджувати духовне зерно” в людях потрібно в молодому віці. Для цього було запропоновано організовувати факультативи, тематичні заняття або інші заходи, які б сприяли поширенню основ релігії серед дітей та молоді міста.