Село Нову Слободу, що на Путивльщині, називають «українською Хатинью». Це село, як і багато інших, під час Великої Вітчизняної війни намагалися стерти з лиця землі фашистські нелюди. 7 липня 1942 року гітлерівськими карателями тут було вбито 586 новослобідчан, серед них 70 дітей, 256 жінок, 260 підлітків та старих. Фашисти помстилися місцевим жителям за допомогу партизанам  з’єднання Ковпака та Руднєва. Карателі йшли групами, озброєні автоматами, заходили в кожну хату, зазирали в сараї, підвали, і всіх, кого знаходили – нищіли: вбивали, різали, підривали, дітей піднімали на багнети.

Спливають роки, змінюються покоління, та не стихає біль. Зараз в центрі села встановлений монумент жертвам фашизму «Дзвін Скорботи». Сюди звідусіль йдуть люди, щоб вшанувати пам’ять безневинно загиблих.

7 липня 2012 року у селі Нова Слобода Путивльського району було проведено мітинг-реквієм та покладання квітів до пам’ятного знаку на честь жертв фашизму та з нагоди 70-х роковин Новослобідської трагедії. Тамара Іщенко, заступник голови Сумської обласної державної адміністрації, у своєму виступі зазначила, що ця трагедія мирного населення не повинна повторитися ніде і ніколи. В мітингу взяли участь делегації від міст та районів Сумської області. Від Конотопу делегацію очолила заступник міського голови Тетяна Володіна.